Csokis kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 50 g élesztő
  • 6 dkg cukor
  • pici só
  • 3 ek olaj
  • 4 dl tej
  • 3 tojássárgája

Töltelékhez:

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek kakaópor

Elkészítése:

Első lépésben a tésztához való alapanyagokat összekeverjük egy nagy tálban és robotgép segítségével bedagasztjuk a tésztát. Letakarva hagyjuk legalább egy órát kelni és közben vigyázzunk, hogy a tésztát ne érje huzat.

Egy óra elteltével a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, alaposan kézzel is átgyúrjuk egy nagy bucivá.

Ezután 6 kis cipóra vágjuk és egyesével is megformáljuk őket.

Amíg a tésztát picit pihenni hagyjuk, elkészítjük a tölteléket. A margarint, a kakaóport és a cukrot alaposan összekeverjük, addig, amíg kenhető állaga nem lesz.

A bucikat egyesével téglalap alakúra nyújtjuk. A tésztákat megkenjük a kakaós töltelékkel.
Ezután, mint a kakaós csigát, mind a hat téglalapot feltekerjük és három hengerből egy fonatot készítünk. Igyekezzünk jó szorosra fonni, hogy minél kevesebb töltelék süljön ki belőle a végén.

Ezután nincs más hátra, mint a sütőben tűpróbáig sütni. Sütés előtt lehet még keleszteni a tésztát, én viszont úgy szoktam, hogy hideg sütőbe teszem és amíg melegszik, van ideje egy kicsit tovább kelni.