Hozzávalók:
A lazachoz:
A körethez:
A páchoz:
Elkészítése:
Egy zárható tálkában keverjük össze a pác hozzávalóit, a megtisztított lazacszeleteket fektessük bele, jól locsoljuk meg a páccal, zárjuk le, majd egy órára tegyük a hűtőbe.
Amíg pácolódik a hal, addig tegyük fel főni a kisebb darabokra vágott, meghámozott sütőtököt és burgonyát a 3 dl vízzel felöntött, és a 2 ek szójaszósszal, csipet sóval ízesített dashi alaplében.
Ha megpuhultak (körülbelül 12-14 perc fedő alatt), akkor öntsük le a főzővizet (ezt el is lehet tenni leves-alaplének), és egy tálban villával törjük össze, majd sózzuk, borsozzuk a tököt és a burgonyát.
Adjuk hozzá a kb. fél felvert tojást, majd mehet bele adagolva a liszt is. Addig kell hozzáadni a lisztet, amíg egy viszonylag jól gyúrható tésztát kapunk. Lisztezett deszkán a kezünkkel készítsünk kis hengereket a tésztából és azokat vágjuk el másfél centinként késsel.
A gnocchi alakja mindegy, én villával kicsit szétnyomtam őket.
Ekkor melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vegyük ki a lazacokat a hűtőből és egyesével forgassuk meg a szeleteket panko morzsában (Ázsiában használatos zsemlemorzsa), ha nincs akkor a sima zsemlemorzsa is jó.
Körülbelül 13-15 percig süssük a lazacokat sütőpapírral bélelt tepsiben.
Amíg sülnek a lazacok, addig forraljunk vizet egy mélyebb lábosban, és ha lobog a víz, akkor adjuk hozzá a gnocchikat.
Amikor feljönnek a víz tetejére az azt jelenti, hogy megfőttek, úgyhogy a lábosra a fedőt rászorítva szűrjük le a vizet (mint a burgonyánál szoktuk), de hagyjunk egy kevés főzőlevet az alján.
Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, és ha aranybarna lett, akkor öntsük bele a gnocchit az alján lévő vízzel együtt, majd adjuk hozzá a reszelt parmezánt és jól forgassuk át.
Tálalásnál a lazacszeleteket és a gnocchit is jól locsoljuk meg a vajas-parmezános szósszal!
Természetesen a frissen reszelt parmezánnal az igazi a gnocchi vajas szósz, de én (anyagiak és elérhetőség okán) a boltban is kapható reszelt parmezánt használtam.