Panko morzsában sült marinált lazac sütőtökös gnocchival

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

 

A lazachoz:

  • 2 szelet lazac, megtisztítva, kiszálkázva
  • panko zsemlemorzsa

A körethez:

  • 20 dkg sütőtök
  • 20 dkg burgonya
  • 3 dl dashi alaplé
  • 3 dl víz
  • 2 ek szójaszósz
  • fél tojás
  • 10-12 dkg liszt
  • só, bors
  • 6 dkg sótlan vaj
  • 3 dkg reszelt parmezán

A páchoz:

  • 2 ek méz
  • 2 tk reszelt gyömbér
  • 2 tk citromlé

Elkészítése:

A pácolás:

Egy zárható tálkában keverjük össze a pác hozzávalóit, a megtisztított lazacszeleteket fektessük bele, jól locsoljuk meg a páccal, zárjuk le, majd egy órára tegyük a hűtőbe.

A gnocci előkészítése:

Amíg pácolódik a hal, addig tegyük fel főni a kisebb darabokra vágott, meghámozott sütőtököt és burgonyát a 3 dl vízzel felöntött, és a 2 ek szójaszósszal, csipet sóval ízesített dashi alaplében.

Ha megpuhultak (körülbelül 12-14 perc fedő alatt), akkor öntsük le a főzővizet (ezt el is lehet tenni leves-alaplének), és egy tálban villával törjük össze, majd sózzuk, borsozzuk a tököt és a burgonyát.

Adjuk hozzá a kb. fél felvert tojást, majd mehet bele adagolva a liszt is. Addig kell hozzáadni a lisztet, amíg egy viszonylag jól gyúrható tésztát kapunk. Lisztezett deszkán a kezünkkel készítsünk kis hengereket a tésztából és azokat vágjuk el másfél centinként késsel.

A gnocchi alakja mindegy, én villával kicsit szétnyomtam őket.

A lazac elkészítése:

Ekkor melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vegyük ki a lazacokat a hűtőből és egyesével forgassuk meg a szeleteket panko morzsában (Ázsiában használatos zsemlemorzsa), ha nincs akkor a sima zsemlemorzsa is jó.

Körülbelül 13-15 percig süssük a lazacokat sütőpapírral bélelt tepsiben.

A gnocci elkészítése:

Amíg sülnek a lazacok, addig forraljunk vizet egy mélyebb lábosban, és ha lobog a víz, akkor adjuk hozzá a gnocchikat.

Amikor feljönnek a víz tetejére az azt jelenti, hogy megfőttek, úgyhogy a lábosra a fedőt rászorítva szűrjük le a vizet (mint a burgonyánál szoktuk), de hagyjunk egy kevés főzőlevet az alján.

Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, és ha aranybarna lett, akkor öntsük bele a gnocchit az alján lévő vízzel együtt, majd adjuk hozzá a reszelt parmezánt és jól forgassuk át.

Tálalásnál a lazacszeleteket és a gnocchit is jól locsoljuk meg a vajas-parmezános szósszal!

Tipp:

Természetesen a frissen reszelt parmezánnal az igazi a gnocchi vajas szósz, de én (anyagiak és elérhetőség okán) a boltban is kapható reszelt parmezánt használtam.