Trüffel torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
Piskóta:

  • 6 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 2 ek holland kakaópor

Krém:

  • 1 l habtejszín
  • 600 g jó minőségű étcsokoládé

Elkészítése:

Először elkészítjük a krémet, a tejszínt egy lábasban elkezdjük melegíteni. Amikor elkezd forrni beletesszük az apró darabokra tört étcsokit.

Folyamatosan kevergetjük, amikor a csoki elolvad levesszük a tűzről és kihűtjük. Hűtőbe tesszük minimum 8 órára. Szóval előző nap is megcsinálhatjuk.

A piskótához, a tojásokat kettéválasztjuk, majd a cukor 1/3 részével a tojássárgájat habosra keverjük. A tojásfehérjéből a cukor 2/3-ad részével kemény habot készítünk.

A cukrot nem egyszerre öntjük bele a fehérjébe, hanem legalább 3 egyenlő részletben.

A tojássárgájába belekeverjük a felvert tojásfehérjehabot, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, ezzel is levegőt juttatunk a tésztába. Fakanállal lassan, óvatos mozdulatokkal összekeverjük.

160-170 fokra előmelegített sütőben 45-60 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbát alkalmazni.

A jól lehűtött krémet robotgéppel közepes fokozaton elkezdjük felverni, néhány perc után egy jó tartású, habos krémet kapunk.

Habverés közben figyeljük, mert könnyen kicsapódik.

A piskótát 4 lapba vágjuk és megtöltjük krémmel, ez a krém elegendő arra, hogy a torta oldalát és a tetejét is körbe kenjük vele. Csokiforgáccsal, pasztillákkal tovább díszíthetjük.