Sajtos rántott karfiol

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 4-5 dkg trappista sajt
  • 1 csésze liszt (2,5 dl)
  • 3 kisebb tojás
  • 1 csésze zsemlemorzsa (2,5 dl)
  • 7 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük és sós, ételízesítős, bő vízben éppen puhára főzzük. (Érdemes villával ellenőrizni egy nagyobb karfiol tönk részénél, hogy belemegy-e a villa vagy sem.) Leszűrjük és félretesszük.

Három tálat készítünk.  Az elsőbe szórjuk a lisztet. A másodikba ütjük a tojásokat, egy villával kissé felverjük. A sajtot belereszeljük. Ezt érdemes úgy végezni, hogy a sajt szálak rövidek legyenek, tehát kisebb darabokra vágott sajtot belereszelni, mert így könnyebben tapad majd a karfiolra. A harmadik tálba mérjük a zsemlemorzsát.

Egy magasabb falú edényben olajat forrósítunk.

A karfiol rózsákat először a lisztben forgatjuk meg, majd a sajtos tojásban. Kicsit lecsepegtetjük, majd a morzsában is meghempergetjük.

Ha már jó forró az olaj, akkor közepestől egy kicsit kisebb lángon világosra sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni és azonnal megszórjuk egy kevés sóval.

Tipp:

Mostanában elég sok húst fogyasztottunk, ezért úgy döntöttem, hogy ma húsmentes nap következik és a hűtőben várakozó karfiolt kirántom. Igen ám, de amikor benyúltam érte, hogy előkészítsem, megláttam egy kis darabka sajtot. Akkor villant be, hogy miért ne próbálhatnám ki sajtosan.

Kicsit tartottam a sütéstől, hogy nehogy a forró olajban kikandikáljon a sajt, de egyáltalán nem történt ilyen. Ízre teljesen olyan, mint a hagyományos változat. Ami nagy boldogság számomra, hogy mindkét gyerek csak úgy tömte befelé és még egy kevés rizs köretet is kanalaztak hozzá.

Pedig egy kezemen meg tudom számolni, hogy a Nagyobbikom hány zöldséget hajlandó megenni. Így a sajtvég is eltűnt a hűtőből és a család minden tagja is elégedett volt az ebéddel :-)