Sonkás-sajtos bagetti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 1 csomag porélesztő, vagy 2,5 dkg friss
  • 1,5 ek cukor
  • 1 tk só
  • 3 dl tej
  • 300 g gépsonka
  • 30 g olvasztott vaj
  • 240 g reszelt sajt
  • szezámmag
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítése:

1 dl langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt és 2 dl langyos tejet.

Dagasztó géppel alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen fél órát kelesztjük. Amíg kel, összeállítjuk a tölteléket.

A sonkát kisebb darabokra tépkedjük, beletesszük egy aprító gépbe az olvasztott vajjal, és pépesre turmixoljuk.

A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és kör alakúra nyújtjuk. 2 lapot megkenünk sonkakrémmel és megszórjuk reszelt sajttal, majd rátesszük a másik két lapot.

Kissé lenyomkodjuk, majd mindkét kört nyolc egyenlő cikkre vágjuk. A széles végükről kiindulva feltekerjük a körcikkeket, majd kifli alakúra formázzuk

Sütőpapírral bélelt, enyhén olajozott tepsibe tesszük, és még 30 percig kelesztjük.

Ha újra megkelt, megkenjük a kiflik tetejét tojással és megszórjuk egy csipet szezámmaggal.

Előmelegített 175-180 fokos sütőben, kb. 25 percig sütjük.

A név eredete:

Le kell szögeznem, hogy ennek a kiflinek – a nevétől függetlenül – semmi köze nincs a bagetthez. Amikor elkészült, a kislányom felkiáltott, hogy “Bagetti!”, és ezzel rögtön el is lett keresztelve. Ha ő azt mondja, hogy ez bagetti, akkor ez bagetti, nincs mese. :)