Töltött virág

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g finom liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1,5 ek cukor
  • 1 tk só
  • 3 dl tej
  • 1 csapott tk cukor az élesztő felfuttatásához

A töltelékhez:

  • 350 g gépsonka
  • 120 g konzerv csemege kukorica
  • 2 kis fej lila hagyma
  • 100 g sajt
  • 300 g tejföl
  • 50 g vaj
  • 1 tk fokhagymapor

A tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag
  • napraforgó mag

Elkészítése:

1 dl langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt és 2 dl langyos tejet.

Dagasztó géppel alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen fél órát kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A sonkát, a sajtot és a lila hagymát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a kukoricát, a tejfölt és a fokhagyma port, majd alaposan összekeverjük.

A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és kör alakúra nyújtjuk. Az első tésztalapot a kiolajozott formába helyezzük, megkenjük olvasztott vajjal és elsimítjuk rajta a töltelék 1/3-át.

Így folytatjuk, amíg el nem fogynak a tésztalapjaink és a töltelék. Én a szélén picit lenyomkodtam a tésztalapokat, hogy kissé összeragadjanak, de szerintem e nélkül sem folyik ki a töltelék.

A végén bevagdossuk a tészta tetejét és még 30 percet kelesztjük.

Ezután lekenjük felvert tojással és megszórjuk a magokkal.

175-180 fokos sütőben kb. fél órát sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, tehetünk rá egy darab alufóliát. Az enyémre nem kellett tenni, de ez sütő függő.

A sütőforma átmérője: 28 cm