Kondorosi betyár raguleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 60 dkg filézett pulyka felsőcomb
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 1/4 zeller
  • 3 krumpli
  • 1/2 citrom leve
  • 2 nagy kanál tejföl
  • 10 dkg mangalica szalonna
  • 1 dl félédes fehérbor
  • 1 kávéskanál őrölt csemegepaprika
  • 1/2 csípős, zöld hegyes paprika
  • friss tárkony és petrezselyemzöld

Elkészítése:

A Rózsa Sándor tiszteletére megrendezett Kondorosi Betyár Napok volt a leves apropója.

Az apró kockákra vágott, megpirított mangalica szalonna zsírján megfonnyasztottuk a vékony csíkokra vágott hagymát, majd a felkockázott húst is hozzátéve fehéredésig pirítjuk.

Felöntjük a borral, majd meghintjük paprikával és annyi vizet öntünk hozzá, amennyi bőven ellepi. A félbevágott csípős paprika is a lébe került.

Mivel pulykahúst használtunk, nem kellett a hús puhulására annyit várni, mint sertéslapocka esetében, de abból is készülhet a raguleves.

Félidőben hozzáadjuk a kockázott zöldségféléket és a krumplit is, valamint az apróra vágott tárkony és petrezselyem leveleket. Belefacsarjuk a citrom levét is. Keveset kiveszünk a léből, amit csomómentesre keverünk a tejföllel, majd visszaöntjük a levesbe és felforraljuk.