Amerikai fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6 dl tej
  • 3 tojás
  • 60 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 4 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 1 ek zsír
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

A kovász elkészítéséhez tejből 2 dl-t elveszünk, melyben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, 2-3 evőkanál lisztet és felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a kovászt és az összes többi hozzávalót összekeverjük és dagasztjuk.

Ezután 30 percig pihentetjük a tésztát.

Miután megkelt, átgyúrjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagra és két méretű (8 cm és 1 cm átmérőjű) szaggató segítségével készítünk belőle “lyukas” fánkot.

Ha a szaggatással végeztünk, akkor letakarjuk a fánkokat és további fél órán keresztül pihentetjük, majd olajban kisütjük. Miután kihűltek tetszőleges módon díszíthetjük (csokival, cukormázzal, mogyoróval, színes cukorkákkal).