Húsvéti fonott kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5-3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4-5 kávéskanál cukor
  • csipet só
  • 5 dkg langyos, olvasztott vaj

Töltelék:

  • főtt tojás
  • főtt, füstölt tarja
  • füstölt kolbász
  • ecetes torma

Elkészítése:

Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vaj kivételével összedolgozzuk a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk. Ha szép sima, hólyagos a tészta, apránként beledolgozzuk az olvasztott, de már kihűlt vajat. Ismét kidolgozzuk a tésztánkat.

Ha már elválik az edény oldalától, meglisztezzük a tetejét és duplájára kelesztjük.

Mikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, gondolatban 3 részre osztjuk, a középső részt megkenjük az ecetes tormával, tetszőlegesen megrakjuk a tojás, kolbász, tarja trióval. A tészta két szélét késsel csíkokra vagdossuk és egymást keresztezve beborítjuk vele a tölteléket.

A kész kalácsokat sütőpapíros tepsire tesszük, majd újból kelesztjük. Előmelegített, 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük.