Lengyel sós uborka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 10 kg uborka
  • kb. 5-6 csomag kapor
  • 5-6 fej fokhagyma
  • kb. 8 liter forralt, meleg víz
  • 8 ek só (minden literhez egy ek sót kell számolni)

Elkészítése:

Az uborkát megtisztítjuk, a rosszakat kiválogatjuk, és alaposan megmossuk. (Lehetőleg egy kis konyhai kefével átkeféljük.)

Ezután legalább 2 órán keresztül bő vízben áztatjuk.

Közben megtisztítjuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot, és nagy darabokra vágjuk. Az üvegeket is megmossuk teljesen tisztára, de nem kell őket kifőzni, vagy sterilizálni.

Ha letelt az idő, forralunk vizet, és literenként 1 ek sóval összekeverjük.

Az üvegekbe először egy kis kaprot, 2-3 gerezd fokhagymát, majd egy sor uborkát, majd megint egy kis kaprot és 1-2 fokhagymát rakunk. Szépen így megtöltjük az üvegeket, és a végén felöntjük a meleg sós vízzel. Vigyázzunk, ne legyen a víz túl forró, de még meleg legyen. Azonnal bezárjuk az üvegeket.

48 órára meleg helyre tesszük őket, de ne érje a tűző nap. Tehát meleg, de árnyékos helyre kerülnek. Két nap után be lehet tenni a kamrába, vagy pincébe.

Amit felbontunk, egy pár nap alatt elfogyasztandó, és a hűtőben tárolandó.

Tipp:

Télre eltehető, tartósítószer nélküli, az íze hasonlít a kovászos uborkához.