Kacsamáj créme brulée

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 300 g hízott kacsamáj
  • 2 dl zsíros tej
  • 2 dl tejszín (30-32%)
  • 5 tojássárgája
  • konyak
  • fehér bors
  • finomított kristálycukor, vagy barna cukor

Elkészítése:

A kacsamájat megmossuk, az ereket eltávolítjuk, majd leturmixoljuk.

Vízgőz fölött habos tömeggé keverjük a tojássárgáját, a tejet, a tejszínt és a konyakot.

A tűzről levéve hozzáadjuk a leturmixolt kacsamájat, sózzuk, borsozzuk. (Kevés friss kakukkfűvel megbolondíthatjuk!)

6 db tűzálló tálkába töltjük, és tepsibe állítjuk az edényeket.
Forró vízzel feltöltjük a tepsit az edénykék 2/3-áig.

150 fokon 40 percig sütjük.

Kevés hűlés után hűtőbe helyezzük.

Tálalás előtt megszórjuk a tetejét finomított kristálycukorral, vagy barna cukorral, és szakács fáklyával rápirítjuk. Kihűlés után egy roppanós cukor réteget kapunk.

Friss salátával, gyümölccsel, és pirított baguette karikákkal tálaljuk.