Rakott csirkemell sült zöldségekkel, petrezselymes rizzsel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 0,5 csirkemell (kb. 35 dkg)
  • 1 paradicsom
  • 5 dkg sonka
  • 4 dkg lapkasajt (trappista)
  • 5 dkg spenót
  • őrölt fekete bors
  • 2 hónapos retek
  • 0,5 batáta
  • 18 parázskrumpli
  • 4 szál rozmaring
  • 1 zacskó előfőzött rizs
  • 6 szál petrezselyem
  • vaj
  • 4 ek tejföl
  • 5 dkg trappista

Elkészítése:

A csirkemellet kettészelem, kiklopfolom, formázom, fűszerezem. Beteszem a hűtőbe.

A batátát felkockázom, a krumplikat, a retket és a spenótot megmosom, a paradicsomot vékonyan felszeletelem. A sajtot lereszelem. A kertben vágok rozmaringot és petrezselymet.

Egy serpenyőbe teszek 1 kanálnyi vajat, ráhelyezem az egyik mellet, amire rétegesen rápakolom a paradicsomot, a sonkát, a sajtot és a spenótot, majd ugyanezt még egyszer. Minden réteget fűszerezek.

Betakarom a másik mellfilével. Mellérakom a zöldségeket, fűszerezem, s ráhelyezem a rozmaringszálakat. Letakarom alufóliával, s beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s légkeverésen sütöm.

Közben megfőzöm a rizst, hozzákeverem a durván aprított petrezselyemzöldet.

Fél óra elteltével leveszem a fóliát, a húsra tejfölt kanalazok, s megszórom reszelt sajttal. Átkapcsolok grillfokozatra, és még 15 percig sütöm 200 fokon.

Tálaláskor formázok a tányérra rizst, vágok mellé három szelet húst, s körítem zöldségekkel. A rizskupacba beleszúrok egy petrezselyemlevelet.

Tipp:

Eredetileg töltött csirkemellben gondolkoztam, de aztán annyi finomság (paradicsom, sonka, sajt, spenót) került a mellre, hogy ezt már nem lehetett felgöngyölni, ezért aztán megdupláztam a feltéteket, s a végén csak simán rátettem a húst, amire aztán még tejföl és reszelt sajt is került.