Grízpuding karamellizált gyümölccsel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 500 ml tej
  • 50 g gríz
  • 65 g cukor
  • 2 tojás
  • 135 g tejszín
  • 20 g keményítő (vagy pudingpor)
  • 40 ml víz
  • vanília, vagy vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj (nem kezelt citrom)
  • 250 g gyümölcs (a képen sárgabarack és cseresznye)
  • 2 ek cukor
  • 3 ek gyümölcsszörp
  • 1 ek citromlé

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét keményre verjük.

A többi hozzávalót a tej kivételével csomómentesre keverjük. A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a másik folyékony masszát. Egy pár pillanat alatt be fog sűrűsödni. Vigyázat, mert hamar leég! Levesszük a tűzről, és azonnal belekeverjük a felvert fehérjét.

Desszertes poharakba, vagy tálkákba osztjuk.

A gyümölcsöt megmossuk, majd felaprítjuk ízlés szerint.

Egy kis lábasba tesszük a cukrot, a szörpöt és a citromlevet. Felforraljuk, pár pillanat alatt már sűrűsödik is. Ekkor hozzáadjuk a gyümölcsöt, és 1-2 percig hagyjuk karamellizálódni.

Azonnal rárakjuk a grízpuding tetejére. Ha szoba hőmérsékletűre hűlt, betakarjuk egyenként folpackkal, és a hűtőbe tesszük őket legalább 3-4 órára.