Kelt leveles vendégváró

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 0,5 tk só
  • 1 mk cukor
  • 2 dl langyos víz
  • 12 dkg tejföl
  • 1 ek étolaj

Kenéshez:

  • 25 dkg margarin

Elkészítése:

Az élesztőt elmorzsoljuk, 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, a sóval elkeverjük, hozzáadjuk az étolajat, a tejfölt, a megkelt élesztőt, és a maradék langyos vízzel jól kidagasztjuk. Cipót formázunk belőle.

Kelesztőtálba tesszük, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 4 mm-re kinyújtjuk lisztezett munkalapon, és a fele puha margarinnal lekenjük.
Ezután négybe hajtjuk, és letakarva 25 percig pihentetjük.

Újból kinyújtjuk, rákenjük a maradék margarint, és újból négybe hajtjuk.Még 15 percig pihentetjük.

A tésztát tetszés szerinti méretre nyújtjuk és a kívánt töltelékkel tölthetjük.

Lehet belőle sós is, édes is.

Én mákkal töltöttem, a kifliket fahéjas, cukros kakaóval. A pogácsákat szezámmaggal szórtam meg.

200 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.