Perzsa padlizsános marharagu kurkumás jázmin rizzsel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g marha lábszár
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 6 paradicsom
  • 500 g sűrített paradicsomszósz
  • 1 kk kurkuma
  • 0,5 kk őrölt fahéj
  • 100 g sárgaborsó
  • 0,5 citrom
  • 2 nagyobb padlizsán
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Rizshez:

  • 200 g jázmin rizs
  • 1 kk kurkuma
  • 50 g vaj

Elkészítése:

Kevés olívaolajon az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát megdinszteljük. A marhahúst is hozzátéve addig pirítjuk, míg vékony pörk réteg nem keletkezik a húson.

Az apróra vágott paradicsomokat is hozzáadjuk, valamint felöntjük a papírdobozos paradicsomszósszal.

Hozzáadjuk a por alakú fűszereket, a kurkumát és a fahéjat, valamint tegyük a fazékba a sárgaborsót is. Fedő alatt főzzük 2 órán keresztül, időnként megkavarva. Szükség esetén enyhén hígítsunk rajta kevés vízzel, de ne vigyük túlzásba.

Közben kockázzuk fel a padlizsánt, majd sütőpapíron tegyük előmelegített sütőbe 200 fokon, 20 percre. Mielőtt sütőbe tennénk, sózzuk meg, és csorgassuk meg olíva olajjal.

Ha megfőtt a ragu, keverjük el a közben megsült padlizsán kockákkal és fél citrom levével.

Mivel rengeteg szabadidőnk van még a főzés közben, ne felejtkezzünk el a kurkumás jázmin rizs elkészítéséről sem. Amikor a rizst megfőztük, elkeverjük az őrölt kurkumával, ami különleges ízt, és szép sárga színt is kölcsönöz neki. Mindenképpen ajánlatos kevés vajat is a még meleg rizshez keverni.

Tipp:

Komplett menüt készítettünk Párommal, a hozzá tartozó különleges uborkasaláta receptje is feltöltésre került joghurtos Perzsa uborkasaláta címen,.