Barackos máktorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Linzer alaphoz:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • vaníliás cukor

Máktöltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 5 tojás
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dkg porcukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg darált mák
  • 8 dkg liszt

Továbbá:

  • 1 üveg őszibarack befőtt és
  • baracklekvár a kenéshez

Elkészítése:

Először elkészítjük a linzer alapot. A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját és a vaníliás cukrot, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Egy 20-22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a tésztát belenyomkodjuk.

180 fokra előmelegített sütőben elősütjük. Amíg sül, összeállítjuk a máktölteléket. A vajat kikeverjük a porcukorral, a tojássárgájával, és ízesítjük a reszelt citromhéjjal, valamint a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét, végül belekeverjük a darált mákkal összekevert lisztet.

Az elősütött linzert megkenjük baracklekvárral, a lecsöpögtetett, szeletekre vágott barack befőttet vékony rétegben szétterítjük rajta, majd a mákos masszát ráöntjük. Visszatesszük a sütőbe, és további 30-35 percig sütjük.

Ha megsült, porcukorral meghintjük.