Gyömbéres répatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta:

  • 300 g répa reszelve
  • 6 tojás
  • 140 ml olaj
  • 200 g liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 18 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 4 kk gyömbérpor
  • 4 dkg étcsokoládé darabolva

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 3 dl tejszín
  • 10 g zselatin
  • 3-4 narancs leve
  • 10 dkg cukor (ízlés szerint)

Kandírozott répa:

  • 150 g répa reszelve
  • 150 g cukor
  • 4 ek narancslé
  • 6 ek víz
  • csipet gyömbér

Díszítés:

  • 3 dl tejszín

Elkészítése:

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat is.
A száraz alapanyagokat összekeverjük, hozzáforgatjuk a reszelt répát. A tojásos keveréket összekeverjük a répás eleggyel.
A tojások fehérjét felverjük, majd óvatosan az egészhez forgatjuk!

Egy sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk a massza felét, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük (kb. 30 perc) Tűpróba! Majd megsütjük a másik lapot is.

Amíg a lapok sülnek, kikeverjük a mascarponét a porcukorral, belefacsarjuk a narancsok levét is. A zselatint feloldjuk egy kis vízben, mikróban meglangyosítjuk, majd a krémhez keverjük.
A felvert tejszínt is hozzákeverjük a krémhez, és hűtőbe tesszük.

A vizet, a narancslét és a cukrot feltesszük forrni, majd belekeverjük a reszelt répát is, és kb. 30-40 percig gyöngyöztetjük. Akkor jó, ha a répa szép fényes. Leszűrjük, és kihűtjük! Előre is elkészíthetjük, mert hűtőben napokig eláll.

Ha a lapok kihűltek, kettévágjuk őket. Én ezt mindig horgászdamillal teszem, tökéletesen működik!

A tortalapokat egyformán betöltjük a krémmel,egy kis krémmel körbekenjük a tortát, majd a felvert tejszínnel bevonjuk. Nyomózsákba töltjük a maradék tejszínt, és ezzel díszítjük a tortánkat, valamint a kandírozott répával is!