Mandulás almatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 250 g liszt
  • 80 g porcukor
  • 125 g vaj
  • 1 tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 ek tejföl (ha szükséges)

Krém:

  • 1,8 kg alma
  • 4 ek cukor
  • 2 kk fahéj
  • 1,5 csomag vaníliás puding
  • 375 ml almalé

Díszítés:

  • 3 dl tejszín
  • szeletelt mandula

Grillázs:

  • 10 dkg mandula aprítva
  • 10 dkg cukor

Elkészítése:

Krém készítése:

Először a megpucolt almákat kis kockákra vágjuk, feltesszük a cukorral és a fahéjjal párolni pár percig, majd hozzáöntjük az almalében elkevert pudingot, és besűrítjük. Kihűtjük!

Tészta készítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy 26cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk (ki is nyújthatjuk, de elég belenyomkodni is). 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük (kb. 30 perc). Ha megsült, kivesszük a formából, és kihűtjük!

Grillázs készítése:

Az aprított mandulát kicsit megpirítjuk, majd a cukrot karamellizáljuk, és hozzátesszük a lepirított mandulát is. Olajjal kikent tepsire simítjuk, kihűtjük!
Amikor kihűlt, tetszőleges darabokra összeaprítjuk.

Ha a tésztánk is kihűlt, visszatesszük a kapcsos tortaformánkba, és beletesszük az almatölteléket is. Szépen elegyengetjük. Hűtőbe tesszük egy pár órára, amíg az alma megdermed!

Amikor megdermedt a töltelék, óvatosan lecsatoljuk a formát, tortatálcára helyezzük, és a felvert tejszínnel, a grillázzsal és szeletelt mandulával tetszőlegesen díszítjük.