Tojáskrémes kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta hozzávalói:

  • 15 dkg bacon
  • 8 dkg margarin
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 2 tojás + 1 a lekenéshez

Töltelék hozzávalói:

  • 6-8 tojás
  • 2-3 ek tejföl
  • 2 ek kukoricaliszt
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 2 tk dijoni mustár

Elkészítése:

A bacont kockázzuk fel apróra, majd egy serpenyőben olvasszuk fel a margarint, és adjuk hozzá. Ezután állandó kevergetés mellett süssük szép pirosra. Végül szedjük ki a zsiradékból, majd hűtsük ki.

A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük hozzá a kihűlt bacont és a sót.

A tojásokat üssük bele egy tálba, majd villával kicsit verjük fel. Ezután keverjük hozzá a bacon sütésénél visszamaradt, kihűlt zsiradékot és a langyos vizet.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tojásos keveréket, és kanalazzuk rá a lisztes-baconös keveréket. Ezután a liszt tetejére szórjuk rá a cukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt.

Indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (Én kétszer egymásután indítottam el a dagasztást, így egy szép sima tésztát kaptam. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszán át. Közben készítsük el a tölteléket.

A tojásokat főzzük keményre, majd vágjuk össze apróra.
Ezután keverjük össze a tejföllel, a mustárral, a kukoricaliszttel, ízlés szerint sóval, a szerecsendióval, és az őrölt fehér borssal.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalappá, majd egyenletesen kenjük rá a tojásos tölteléket.
Ezután a hosszabbik oldalától indulva, tekerjük fel szorosan. (Úgy tekerjük fel mint a bejglit.)

Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, és a feltekert tésztát óvatosan helyezzük bele. (Én a forma közepébe tettem egy fóliába csomagolt poharat, hogy koszorú formát kapjak.)
Ezután több helyen böködjük meg a tésztát, hogy sütés közben a gőz el tudjon távozni. Végül kenjük le felvert egész tojással, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.

Melegítsük elő a sütőt, és közepes hőmérsékleten (180 fok) süssük a kalácsot 40-45 percig, tűpróbáig.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.