Citromtorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 7 tojás
  • 7 csapott ek kristálycukor
  • 3 púpos ek liszt
  • 4 púpos ek étkezési keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek víz
  • 2 ek tej
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 3 csapott ek porcukor
  • 2 csomag zselatin fix
  • 750 ml habtejszín
  • 250 g túró
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Továbbá:

  • mazsola
  • kakaópor
  • rum aroma

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az étolajat, a vizet és a tejet, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és keményítőt.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a sárga masszához forgatjuk nagyon óvatosan.

Sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába simítjuk a masszát, majd előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütjük (kb. 35 perc).

A krémhez a tejszínt a cukor és a zselatinfix hozzáadása után kemény habbá verjük, majd ízesítjük a citrom levével és a reszelt héjával. Hozzáforgatjuk az áttört túróhoz.

A kihűlt piskótát középen kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a krémmel gazdagon (kb. 2/3 része), megszórjuk rumba áztatott mazsolával, majd ráhelyezzük a tetejét.

A maradék krémmel ízlés szerint kidíszítjük. A tetejét óvatosan megszórjuk kakaóval, esetleg szeletelt citromkarikákkal dekorálhatjuk.