Gesztenyekrémleves áfonyával és mákos habgaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csomag gesztenyemassza
  • 7 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 ek barna cukor
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 1/2 csomag vörös áfonya (aszalt)
  • csipet só
  • rum (ízlés szerint)

Mákos-habgaluska:

  • 2-3 ek mák
  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és az áfonyával feltesszük forrni, közben többször megkeverjük.
Ha már felforrt, hozzáadjuk a villával összenyomkodott gesztenyemasszát, majd kézi habverővel óvatosan simára keverjük. Mérsékelt lángon kb. 5 percig főzzük. Közben ízlés szerinti mennyiségű rumot (v. rumaromát) öntünk hozzá.

A pudingport simára keverjük a tejszínnel, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatjuk. Kevergetve pár percig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön, majd a tűzről levéve tálalás előtt langyosra hűtjük.

A mákot egy teflon serpenyőbe kanalazzuk, majd mérsékelt lángon, állandó kevergetés mellett kicsit megpörköljük. (Pár pillanat alatt megpörkölődik, tehát vigyázni kell, nehogy megégjen!)
Végül egy tányérra kiöntjük, és teljesen kihűtjük.

A tejszínt elkezdjük habbá verni, majd amikor már félig felverődött, apránként hozzáadjuk a mákot, és így verjük tovább. (Ha sima habtejszínből készül, akkor habfixet is kell beletenni, nehogy összesen a hab.)

Tálaláskor a langyosra hűtött leves tetejére rákanalazzuk a mákos habgaluskát, és úgy kínáljuk.