Citromos amerikai palacsinta zabpehellyel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • 0,5 citrom leve
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 ek zabpehely
  • 3 dl író (v. tej)
  • csipet só

Elkészítése:

Először az írót készítsük el, mert annak kb. 20 percet állnia kell. Írót igen egyszerűen készíthetünk mi magunk is, csak tej és citromlé kell hozzá.

3 dl tejbe nyomjuk bele egy fél citromnak a levét, és keverjük össze. Ezután hagyjuk kb. 20 percig szobahőmérsékleten állni. Az idő lejárta után egy sűrűbb, aludttejhez hasonló állagot fogunk kapni. Az így készült íróval a palacsinta sokkal krémesebb lesz, mintha sima tejet öntöttünk volna hozzá.

Egy tálba üssük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és kézi habverővel keverjük ki. Ezután keverjük hozzá az írót (v. a tejet), 0,5 citrom levét, majd szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet. Pár perc alatt keverjük sima állagúra, majd tegyük be a hűtőbe pár órára a masszát. (Akár előző este is bekeverhetjük a masszát, és másnapig hagyjuk a hűtőben pihenni.)

Mielőtt hozzálátnánk a palacsintasütéshez, vegyük ki a hűtőből az előzőleg bekevert masszát, és fakanállal keverjük hozzá a zabpelyhet és az olvasztott vajat.

Egy teflon serpenyőt kenjünk ki olajjal, és hevítsük fel. Ezután kanalazzunk bele a masszából kisebb halmokat, majd szép lassan süssük a palacsinták mindkét oldalát szép barnára.

Tálaláskor ízlés szerint lekvárral kínáljuk.