Áfonyás túrótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt (finom)
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg hideg felkockázott vaj
  • 1 ek tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája

Töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • 125 g tejföl
  • 4 ek fruktóz (cukor)
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg áfonya

A tetejére:

  • 10 dkg áfonya

Elkészítése:

Tészta készítése:

A sütemény elkészítését a tésztával kezdjük. A lisztet egy tálba rakjuk, összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval. Ezután összemorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és a cukrot. Közepesen lágy tésztát gyúrunk, és amíg a tölteléket készítjük, a tésztát pihentetjük.

 

Töltelék készítése:

A töltelékhez egy tálban villával összetörjük a túrót, ezután hozzárakjuk a tojásokat, a tejfölt, a citromhéját, a cukrot és a vaníliát, és alaposan összekeverjük. Ezután a megmosott és lecsepegtetett áfonyát is hozzárakjuk, és azzal is óvatosan összeforgatjuk.

Összeállítás:

A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és az egyik felét kinyújtjuk. Egy előzetesen kivajazott kisméretű tortaformába nyomkodjuk. Az alját villával megszurkáljuk, és ráöntjük a túrós-áfonyás masszát.
Ezután a megmaradt tésztából golyócskákat formázunk, és kirakjuk vele a tortát úgy, hogy egy szem áfonyát egy golyócskával felváltva körberakjuk a tetején.

Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percet sütjük.