Áfonyás sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Alaphoz:

  • 30 dkg omlós keksz
  • 12 dkg vaj – olvasztva

Krémhez:

  • 50 dkg krémsajt
  • 13 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 2 dl joghurt
  • 2 ek liszt

Áfonyaszószhoz:

  • 15 dkg áfonya
  • 2 dkg cukor
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 1 ek víz – hideg

Elkészítése:

Kekszes alap:

A kekszet finomra aprítjuk, hozzákeverjük a vajat. 23 cm-es tortaformába simítjuk, majd 200 C°-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Míg hűl, elkészítjük a sajtos krémet.

Krém készítése:

A krémsajtot simára keverjük a cukorral, a tojással, a joghurttal, és a liszttel.

Áfonya szósz készítése:

Vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd a cukorral összekevert áfonyára öntjük. Összemelegítjük, míg a cukor elolvadt, és egy kicsit nagyobb lángon 1-2 percig forraljuk a keveréket, szószos állagra.

Összeállítás:

Az időközben kihűlt kekszes alapra rétegezzük a sajtos krém felét, az áfonya szósz felét, a krém második felét majd a maradék áfonya szószt.

200°C ra melegített sütőben sütjük 10 percig, majd a hőmérsékletet 110°C-ra mérsékelve további 30 percig.

Ezután a sütőt kikapcsolva 1 órát a sütőben hagyjuk pihenni (ajtó zárva).

A sütő ajtaját kinyitva továbbra is hagyjuk a sütőben újabb 1 órára.

Ezután szobahőmérsékleten hűtjük tovább, majd éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Tálaláskor vesszük ki a formából.