Hozzávalók:
Elkészítése:
Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben egy csipet cukorral. Lisztben elmorzsoljuk a vajat, beledolgozzuk a sót, a tojást és a tejfölt.
Az így kapott tésztából egy rudat sodrunk, és 32 gombócot formálunk belőle. Nyújtófa segítségével egyenként elnyújtjuk, megtöltjük a gesztenyés masszával, és felsodorjuk. Tetejét megkenjük tojással, és vágott dióval szórjuk meg.
180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
20 dkg cukrot feloldunk 0,5 dl vízben, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és végül az 50 dkg főtt, darált gesztenyét. Ha nagyon hígra sikeredne a töltelék, akkor adhatunk hozzá egy kis kenyérmorzsát, vagy háztartási darált kekszet sűrítésnek.
Nagynéném készített ezt a desszertet, és fontosnak találtam múltját tekintve, hogy közzétegyem az eredeti töltelék receptjét. A mai modern és rohanó világunkban valószínűleg sokakat elriaszt ettől a recepttől a gesztenye főzés gondolata. Ezért elárulom, hogy bátran HASZNÁLHATUNK KÉSZ GESZTENYEMASSZÁT is!!! Így már nem is olyan borzalmas, ugye? :) Ajánlom mindenkinek, hamar a család kedvence lesz! :)