Gesztenyés kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 30 g vaj
  • pici só
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 1 tojás +1 a kenéshez
  • 1 ek tejföl
  • 50 dkg főtt, darált gesztenye
  • 0,5 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vágott dió

Elkészítése:

Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben egy csipet cukorral. Lisztben elmorzsoljuk a vajat, beledolgozzuk a sót, a tojást és a tejfölt.

Az így kapott tésztából egy rudat sodrunk, és 32 gombócot formálunk belőle. Nyújtófa segítségével egyenként elnyújtjuk, megtöltjük a gesztenyés masszával, és felsodorjuk. Tetejét megkenjük tojással, és vágott dióval szórjuk meg.

180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Töltelék készítése:

20 dkg cukrot feloldunk 0,5 dl vízben, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és végül az 50 dkg főtt, darált gesztenyét. Ha nagyon hígra sikeredne a töltelék, akkor adhatunk hozzá egy kis kenyérmorzsát, vagy háztartási darált kekszet sűrítésnek.

Tipp:

Nagynéném készített ezt a desszertet, és fontosnak találtam múltját tekintve, hogy közzétegyem az eredeti töltelék receptjét. A mai modern és rohanó világunkban valószínűleg sokakat elriaszt ettől a recepttől a gesztenye főzés gondolata. Ezért elárulom, hogy bátran HASZNÁLHATUNK KÉSZ GESZTENYEMASSZÁT is!!! Így már nem is olyan borzalmas, ugye? :) Ajánlom mindenkinek, hamar a család kedvence lesz! :)