Csokis virág

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csokis virág

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 ek facsart citromlé

Krémhez:

  • egy kis üveg mogyorókrém, VAGY
  • 4 púpos ek kakaó
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg cukor

Tetejére:

  • 1 ek tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk cukor

Elkészítése:

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk egy kis cukorral. A tészta többi hozzávalóját a felfuttatott élesztővel összedolgozzuk, majd addig dagasztjuk, míg szép sima felületű, és rugalmas tésztát nem kapunk.

Félretesszük, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 4 cipóvá osztjuk. Egyenként kb. lapostányér nagyságúra nyújtjuk őket. A sütőlemezre teszünk egy darab sütőpapírt, és erre helyezzük az első lapot. Ezt egyenletesen megkenjük a krém egyharmadával, ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük, majd a harmadik lap következik, a maradék krém, végül a negyedik lappal zárjuk.

Fogunk egy lapostányért, vagy bármilyen kör alakú tálat, a tésztára helyezzük, és körben éles késsel szabályosra vágjuk. Ezután egyenlő, páros számú szeletre vágjuk.

Kettesével kifele (egy-egy szeletet egymásnak ellentétesen) megcsavarjuk a szeleteket, széleiket összenyomjuk. 10 percig pihentetjük, addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát lekenjük a kikevert tejes/tojásos/cukros keverékkel, és szép aranybarnára sütjük.