Tejmentes töltött karalábé

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tejmentes töltött karalábé

Hozzávalók:

  • 4 fej zsenge karalábé
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 csésze (1,5 dl-es) rizs
  • 1 tojás
  • 1 ek étolaj
  • 1 csapott ek rizsliszt
  • 1 csapott ek kukoricaliszt
  • 1 csapott mk borsikafű
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • ízlés szerint só
  • cukor
  • 1 tk balzsamecet

Elkészítése:

A rizst 2 csésze vízzel és 1 csapott mokkáskanál sóval készre főzzük. A karalábét meghámozzuk, karalábé vájóval kivájjuk úgy, hogy tálka formát kapjunk. A langyos rizst összedogozzuk a darált hússal, a tojással, kevés sóval és borsikafűvel.

Megtöltjük a kivájt karalábékat, a többi masszából gombócokat gyúrunk. Egy lábasba beletesszük a megtöltött karalábékat, beleszórjuk mellé a kivájt darabokat is. Enyhén sózzuk, és 1 liter vizet hozzáöntve, lefedjük. Forrás után beletesszük a többi húsgombócot is, majd takarékon főzzük tovább, amíg megpuhul a karalábé. Ez kb. 30 perc.

Közben kis lábasba öntjük az olajat, ha felforrósodott, hozzáadjuk a kétféle lisztet és kb. 2 evőkanál cukrot. Gyors keveréssel világos rántást készítünk, amit felengedünk egy kevés vízzel. Simára keverve öntjük a főzelékhez, amivel óvatosan keverjük el, nehogy a csupasz húsgombócokat összetörjük. Beleöntjük a balzsamecetet, és ezután már csak 10 percig főzzük takarékon.

A petrezselyem levelét vagdossuk apróra, és tálaláskor szórjuk a főzelékre.

Tipp:

A húst rizs helyett eldolgozhatjuk egy db áztatott, kinyomkodott zsemlével is.