Házi pizza

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Házi pizza

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 (50g) élesztő
  • 0,5 dl étolaj
  • csipet só
  • langyos víz

Paradicsomszósz:

  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 ek ketchup
  • 1 tk bazsalikom
  • pici só
  • bors
  • cukor

1. feltét:

  • 15 dkg paprikás szalámi (vékonyan szeletelve)
  • 15 szem olívabogyó
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg feta sajt

2. feltét:

  • 20 dkg pulykasonka
  • 1 üveg szeletelt gomba
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg feta sajt

3. feltét:

  • 2 pár virsli
  • 1 kis konzerv kukorica
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg feta sajt

4. feltét

  • 1 paradicsomos szardínia konzerv
  • 6 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg feta sajt

Elkészítése:

A paradicsomszósszal kezdünk, mert hűlnie kell!

A 2 paradicsomot forró vízbe tesszük 10mp-re, majd lehúzzuk a héját, és a húsát összekockázzuk, félretesszük.

A vöröshagymát szintén apró kockákra vágjuk, és a ráreszelt fokhagymával az olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a paradicsomkockákat, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük bazsalikommal.

6-7 perc főzés után belekeverjük a sűrített paradicsomot és a ketchupot, s miután felforrt (kóstolunk, ha kell, fűszerezhetjük még) levesszük a tűzről, és időnként kevergetjük, hűtjük.

A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és kevés langyos vízzel felöntjük. Lefedve hagyjuk az élesztőt felfutni.
Amikor az élesztő feljött, beletesszük a tejfölt és az olajat, jól összedolgozzuk, szép sima puha gombóccá gyúrjuk, és fél órát pihentetjük. Ezalatt a feltétet előkészítjük.

Lereszeljük a sajtot, a fetát 4 felé osztjuk, a sonkát felcsíkozzuk, a gombát és a kukoricát leszűrjük a levétől.

Előkészítjük a sütőlemezeket, azaz kibéleljük sütőpapírral.

Az időközben megkelt tésztát 4 tepsiméretre vágjuk, egyenként kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és beletesszük a tepsibe.
Elosztjuk rajtuk a már félig kihűlt paradicsomszószt, és elkenjük a tetején.

A feltéteket szépen, gusztán elrendezzük rajtuk. Megszórjuk a reszelt sajttal, rátépkedjük, vagy rácsíkozzuk a feta sajtot is.

Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 15 perc alatt (tepsinként) megsütjük.

Tipp:

Gyerekzsúrra, partira, vagy csak egy szombat esti baráti összejövetelhez ajánlom ezt az alap pizza receptet, mert az összköltség: 2.300Ft
Miután felszeleteltem (30 szelet jött ki), szeletenként kb. 77 Ft, tehát olcsó, kiadós, házi, friss, ám mindehhez tudni kell vásárolni is! :)