Hozzávalók:
Elkészítése:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük. Tegyünk fel forralni egy nagy fazékban vizet, amibe 1 tk sót is szórunk.
A tojást villával felverjük, hozzáadjuk a túrót, összedolgozzuk a villával. Beleszórjuk a lisztet, a búzadarát, a sót, és összedolgozzuk gyúrható állagú masszává. Ha nagyon laza, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
Vizezett kézzel diónyi mennyiséget csípünk a tésztából, tegyünk a közepére 1 szem szőlőt, és formázzunk belőle golyót. Így folytatjuk tovább.
Ha felforrt a víz, tegyük bele a golyókat. Amint újra forrni kezd, mérsékeljük a tüzet annyira, hogy épp gyöngyözzön. Közben lazán keverjük meg az alján, hogy ne tapadjanak le a gombócok. Ha feljöttek a gombócok a víz felszínére, még 5 percig főzzük.
Szűrőlapáttal vegyük ki, forgassuk meg darált dióban. Porcukorral szórva kínáljuk.
Tartalmas levessel második fogásként is megállja a helyét.