Profiterol csokoládés-mascarpone krémmel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Profiterol csokoládés-mascarpone krémmel

Hozzávalók:

Tészta:

  • 125 ml tej
  • 125 ml víz
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 tk só
  • 1 tk kristálycukor
  • 15 dkg liszt
  • 4 tojás

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája összekeverve
  • 1 ek tejjel

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 tábla 70%-os csokoládé
  • porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csokoládés-meggyaroma
  • 2-3 dl habtejszín

Elkészítése:

A tejet, a vizet, a vajat, a sót és a kristálycukrot egy edénybe tesszük, és kevergetve elkezdjük forráspontig melegíteni.

Amikor már elkezd forrni, akkor levesszük a tűzről, majd apránként beleszórjuk a lisztet, és fakanállal addig keverjük, hogy teljesen csomómentes, sima állagú legyen.

Közepes lángra visszatesszük az edényt, kb. egy percig folyamatosan kevergetjük, hogy a tésztából kiszikkadjon a nedvesség. Ezután a masszát kiöntjük egy tálba, majd folyamatos keverés mellett, egyesével hozzákeverjük az egész tojásokat. (Én robotgéppel kevertem hozzá a tojást, de fakanállal is keverhetjük.) Addig kell keverni a tésztát, hogy sima, fényes állagú legyen.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a habzsákba töltött tésztából egymástól távolabb, kb. 3 cm átmérőjű adagokat nyomunk. (Én vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formáltam, és azokat helyeztem rá a sütőpapírra.) Ezután a tojássárgás-tejes keverékkel mindegyik tetejét lekenjük.

Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve rácsra helyezzük, majd teljesen kihűtjük.

A csokoládét gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd kihűtjük.

A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és az aromával simára keverjük. Ezután hozzákeverjük a megolvasztott, kihűtött csokoládét, és szintén simára keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd kis adagokban óvatosan a csokoládés krémhez keverjük.

A teljesen kihűlt tésztáknak a tetejét éles késsel levágjuk, és megtöltjük a csokoládés-mascarponés krémmel. Ráhelyezzük a levágott tésztakalapot, majd olvasztott csokoládéval ízlés szerint megcsorgatjuk.

A tésztát és a krémet előre el lehet készíteni, és tálalás előtt csak meg kell tölteni, majd rácsorgatni az olvasztott csokoládét.