Narancsos kacsacomb

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Narancsos kacsacomb

Hozzávalók:

  • 4 kacsacomb
  • 5 narancs
  • 1-1,5 dl édes fehérbor
  • 2 dl kacsazsír
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • őrölt fehér bors
  • 3 szem borókabogyó
  • 4-5 szegfűszeg
  • 1 tk keményítő
  • méz

Elkészítése:

A combokat besózzuk, majd az elkészített pácba jól beleforgatjuk, és pár órát állni hagyjuk.

Pác készítése:

A kacsazsírt ízlés szerint kakukkfűvel, rozmaringgal, őrölt fehér borssal jól összekeverjük.
A besózott húst jól beleforgatjuk, majd lefedve pár órát pihentetjük. (Én este pácoltam be, és egész éjjel a hűtőben pihent.)

Egy tepsibe egymásmellé helyezzük a bepácolt húst, majd rányomjuk két narancs levét, és aláöntjük a bort. Beletesszük a szegfűszeget és az összenyomott borókabogyót. Ezután a tepsi tetejét alufóliával lefedjük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon (180-190 fok) kb. másfél óra alatt puhára pároljuk.
Ekkor levesszük a fóliát, majd a hús mellé tesszük a feldarabolt narancsokat. (A narancsokat éles késsel meghámozzuk úgy, hogy a fehér részéből szinte semmi ne maradjon rajta.)
A húst olvasztott mézzel vékonyan megkenjük, majd visszahelyezzük a sütőbe, és szép pirosra sütjük.

Amikor a hús már szép piros, és a narancs is kellően megpárolódott, kivesszük a sütőből, és kiszedjük a zsíros szaftból. Fóliával lefedjük, és melegen tartjuk.

A visszamaradt szaftról óvatosan leszedjük a zsírt. Egy tk keményítőt simára keverünk egy pici vízzel, majd a szaftot visszatesszük a tűzre, beleöntjük a keményítőt, és állandó kevergetés mellett kicsit besűrítjük.

Tálaláskor tányérra helyezzük a húst és a narancsot, majd a besűrített szafttal meglocsoljuk. Köretként kínálhatunk mellé krumplipürét, vagy tejszínben sült sárgarépát.