Sült csülök

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
210 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sült csülök

Hozzávalók:

  • 1 szép nagy füstölt csülök
  • 4 vöröshagyma
  • 10-12 gerezd fokhagyma
  • 5 babérlevél
  • 20 szem egész (fekete)bors
  • 6-7 ek sör
  • pataki tál (vízben áztatva)

Elkészítése:

Az előzőleg vízben áztatott pataki tálba beletesszük a csülköt, vállalkozó kedvűek itt-ott a bőrét megspékelhetik pár gerezd fokhagymával és 1-2 babérlevéllel.
Elhelyezzük benne a hozzávalókat, lefedjük, és legalább 3 órán át takarékra állítva a sütőt, pároljuk a csülköt.

3 óra elteltével levesszük a tetejét, ha sok levet eresztett, egy részét leönthetjük (de vigyázva, mert nagyon forró a tál!), és még kb. fél órát pirítjuk, hogy szép piros legyen a bőre. Közben rálocsolunk néhány evőkanál sört, attól lesz ropogós igazán.

Miután elkészült, lapos tálra tesszük, és pihentetjük 20 percet, azután szeletelhető!

Nyáron felvágott helyett paprikával, paradicsommal vagy tormával hidegételként megállja a helyét, nem mellesleg a csülök kilója annyiba kerül, mint a szalámifélék!