Babgulyás pulykából, gyöngybabbal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Babgulyás pulykából, gyöngybabbal

Hozzávalók:

  • 1 kg pulyka felsőcomb filé
  • 50 dkg gyöngybab
  • 5 dkg bacon szalonna
  • 1 ek kacsa-, vagy libazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 paprika
  • 1 chilipaprika (elhagyható)
  • 2 paradicsom
  • őrölt bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 4 babérlevél
  • 1 zellergumó
  • 2 ek pirospaprika
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 2 tojás
  • 6 ek rétesliszt

Elkészítése:

A babot előző este beáztatom.
A zsírban megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, rádobom a felaprított bacont, a feldarabolt paprikát és fokhagymát. Pár percig együtt pirítom.

Ha kész, rászórom a pirospaprikát és borsot, elkeverem, majd ráteszem a kockára vágott húst, beleaprítom a paradicsomot, sózom, és a hús fehéredéséig párolom. Néha megkeverem, az elfőtt vizet pótolom.

Ezután felöntöm 2,5 liter vízzel, hozzáadom a babot (amiről leöntöttem az áztatóvizet), a babérlevelet, az erős paprikát.  Ha szükséges sózom, és 1,5 órát főzöm.

Közben megtisztítom a répákat, kockára vágom, és a főzés első órájának végén a leveshez adom.

A tojásból és a lisztből csipet sóval közepes lágyságú tésztát gyúrok, amit a levesbe csipkedek.
Még 10 percet főzöm, majd tálalom.

Friss kenyeret kínálok mellé.