Leveles krumplis pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Leveles krumplis pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kg tönkölybúza fehér liszt
  • 20 dkg főtt, áttört burgonya
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 dl fehér bor
  • 1 dl tej
  • 1 kk barna cukor
  • só ízlés szerint
  • tejföl szükség szerint

Elkészítése:

A margarint kivesszük a hűtőből, hogy puha legyen. Az 1 dl tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, és a krumplival jól összedörzsöljük, hogy sima legyen. Mélyedést készítünk a közepébe, beleütünk 2 tojást, a sót, a megkelt élesztőt és a bort. Alaposan összedolgozzuk, ha kemény lenne a tészta, akkor egy-két kanál tejföllel lazítjuk, hogy rugalmas, könnyen nyújtható legyen.

Amikor sima, és elválik a táltól, akkor a duplájára kelesztjük. Ez 20-30 perc lehet, attól függ, milyen meleg van. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, és rákenjük a margarint. Feltekerjük, mint a rétest, jó szorosan. A tekercset összehajtjuk, kicsit lenyomkodjuk, hogy úgy maradjon, és újra kelesztjük. Amikor a duplájára nőtt, kinyújtjuk megint amennyire csak tudjuk, és ezúttal négybe hajtjuk, és utoljára kelesztjük.

Kisodorjuk kb. 2,5 cm vastagságúra, és 3 cm átmérőjű szaggatóval szaggatjuk ki. Kicsit a tenyerünk között megformázzuk őket, tojással megkenjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük. A pogácsákat a tepsibe tesszük, de nem túl szorosan, mert megkelnek, és dőlnek is kissé. A tepsiben is kelesztjük 10-15 percig, és addig sütjük, amíg szép piros nem lesz a tetejük. Ha maradna belőle, még 2 nap múlva is puha marad a krumplitól.

Tipp:

Úgy tűnik, hogy macerás, de megéri, mert nagyon finom. Én ezekre tettem egy kis reszelt sajtot, mert éppen volt otthon, de nem szoktam, és a nagymamám sem tett rá soha, mégis finom volt.