Kemencés sertéssült almás szósszal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kemencés sertéssült almás szósszal

Hozzávalók:

  • 2 kg sertéscomb
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 2 alma
  • 2 vöröshagyma
  • 3 dl száraz vörösbor
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek cukor

Elkészítése:

A sertéscombot bedörzsölöm sóval, és borsot darálok rá. Az előzőleg beáztatott cserépedény (Pataki tál) aljára elrendezem a fél centis karikára vágott vöröshagymát. Megsózom, és elhelyezem rajta a combot.
Megszórom a vékony szeletekre vágott fokhagymával, rákenem a zsírt, aláöntöm a bort, és körberakom a magházától megfosztott, feldarabolt almával.

Lefedem a tetejével, 300 fokos kemencébe tolom, és 1,5 órát sütöm lefedve, majd leveszem a fedelét, és még 0,5 órát sütöm.

Amikor a teteje is megpirult vágódeszkára teszem, és fél óra pihentetés után felszeletelem.

Közben egy serpenyőben megpirítom a cukrot. Amikor kezd barnulni, hozzáadom a tálban maradt szaftos sült almát és a hagymát. Botmixerrel pépesre turmixolom, és forralással besűrítem.

A sertéssült mellé krumplipürét és párolt káposztát kínálok.