Epres-rebarbarás linzer-pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Epres-rebarbarás linzer-pite

Hozzávalók:

  • 7 dkg búzaliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kk sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 50 dkg eper
  • 30 dkg rebarbara
  • 8 dkg barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 csomag vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)

Elkészítése:

Az eperszemeket folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, és vágjuk félbe.
A rebarbara külső fás részét éles késsel vágjuk le, majd 2-3 cm-es darabokra vágjuk fel.

A barna cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, a pudingporral és a narancshéjjal (ez el is hagyható), majd keverjük össze.

Ezután a gyümölcsöket öntsük bele a piteformába, majd szórjuk rá a cukros keveréket, és óvatosan keverjük össze.

Egy tálba tegyük bele a kétféle lisztet és a hideg vajat, majd az ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a darált mandulát, majd alaposan morzsoljuk össze. Végül adjuk hozzá a tejszínt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle jól nyújtható tésztát. (Ha túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet adhatunk hozzá.)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagságúra, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle korongokat.

A formában lévő gyümölcsös keverék tetejét fedjük be a tésztakorongokkal úgy, hogy kisebb hézagok maradjanak ki közöttük.

Ezután a tésztakorongok tetejét kenjük le tejszínnel, majd ízlés szerint szórjuk meg mandulaforgáccsal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes lángon kb. 30 perc alatt süssük készre. (Én a sütési idő felénél letakartam a tetejét sütőpapírral, hogy a tészta nehogy túlbarnuljon, viszont a gyümölcsök teljesen megpuhuljanak.)

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva, ízlés szerint fagylalttal kínáljuk. Én citromos-mascarponekrémet készítettem hozzá.

A mascarponét simára kevertem porcukorral, vaníliás cukorral, citromlével, és reszelt citromhéjjal, majd tálaláskor a tányéron lévő desszert tetejére kanalaztam.