Diós csiga

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós csiga

Hozzávalók:

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 4 tojássárgája
  • 0,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • csipet só

Töltelék:

  • 4 tojásfehérje
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 10-12 dkg darált dió

Elkészítése:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és lefedve felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba tesszük, majd hozzáadunk egy csipet sót, a margarint, és kézzel jó alaposan elmorzsoljuk.

Közepébe mélyedést csinálunk, majd beleütjük a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt.
Jól összegyúrjuk a tésztát, majd háromfelé osztjuk, és kis cipókat formálunk belőle. Kb. 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihentetni. Ezalatt az idő alatt el lehet készíteni a tölteléket.

Töltelék készítése:

Egy fémtálba beletesszük a tojások fehérjét, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Gőz felett robotgéppel kemény habot verünk belőle. Ezután levesszük a gőzről, és hűlni hagyjuk. Végül óvatosan fakanállal hozzákeverjük a darált diót és a reszelt citromhéjat.

Összeállítás:

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd mindegyik lapot vékonyra kinyújtjuk (kb. 1-2 mm). Ezután rákenjük a habos-diós masszát, és feltekerjük. Vízbe mártott éles késsel felszeleteljük.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a felszeletelt tésztát. (A szeleteket lapjával kell ráhelyezni a papírra.)

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve kicsit alányúlunk a tekercseknek, és elválasztjuk a sütőpapírtól. Végül teljesen kihűtjük.

A kihűlt tekercseket tálcára szedjük, majd a tetejét porcukorral megszórjuk. Száraz, hűvös helyen több napig eltartható.