Hozzávalók:
Továbbá:
Elkészítése:
A krumplit sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük,hozzátesszük a zsírt, majd a lisztet. (A lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, mert függ a krumpli állagától, hogy mennyit vesz fel!)
Rugalmas tésztát gyúrunk, hogy könnyedén kisodorjuk. Vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk!
Lisztezett munkalapon fél cm vastagra nyújtjuk, egyenlő méretű négyzetekre vágjuk.
Mindegyik közepébe 1 magjától eltávolított barackot, annak a közepébe pedig fahéjas kristálycukrot teszünk. A tészta 4 sarkát összefogjuk, majd gombóc alakra gömbölyítjük.
Több adagban lobogó forró vízben kifőzzük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet, s már kész is!
Hideg vízzel leöblítjük, majd pirított zsemlemorzsában meghempergetjük.
A zsemlemorzsát aranysárgára pirítom a porcukorral, ettől finom karamelles íze lesz.
A gombóc tésztája legjobb régi krumpliból, de az már nincs. Az új burgonya vizesebb, így egy kicsit több liszt kell hozzá. Összeállításnál figyeljünk rá!