Kötött tészta leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Kötött tészta leves

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 2 tojás
  • 20 dkg sima liszt
  • 1 csipet só
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 ek házi kacsa, vagy sertés zsír
  • 0,5 csapott ek pirospaprika
  • frissen őrölt bors

Leveshez:

  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa zöldjével együtt
  • 1/4 zeller + 1-2 szál zöld
  • 2 marék zöldborsó (elhagyható)
  • 2 kisebb burgonya
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • pici őrölt kömény
  • bors

Elkészítése:

Tészta készítése:

Először elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztből egy csipet sóval. Jól összegyúrjuk, majd 15-20 percet pihentetjük a hűtőben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki.

Közben, míg a tészta pihen, elkészítjük a hagymás-paprikás zsírt, amivel majd megkenjük a kinyújtott tésztát.

Ehhez a vöröshagymát finomra vágva megdinszteljük a zsíron, majd félrehúzva a tűzről hozzáadjuk a pirospaprikát és egy kevés frissen őrölt fekete borsot. Annyira kell, hogy meleg legyen, hogy a paprika picit megpiruljon, de ne égjen meg.

Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hűlt paprikás zsírral.

A megkent tésztát körülbelül 1 centis sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk.

A hajtott, levágott tésztacsíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk, és addig folytatjuk, míg a tészta elfogy.

Leves készítése:

Egy nagyobb fazékban feltesszük a levest, amelybe beletesszük a tisztított, és nagyjából egyformára aprított zöldségeket a paprikával, a lehéjazott paradicsommal és a zöldekkel együtt. Ízesítjük sóval, borssal, pici köménnyel.

Mindent úgy kell időzítenünk, hogy a levesben levő zöldségek ne főljenek túl mire a tésztát belefőzzük, hanem egyszerre készüljenek el.

Mikor a leves forr, a kész csomókat belefőzzük, körülbelül 10-15 perc alatt átfő. De a biztonság kedvéért vegyünk ki egyet, és vágjuk ketté, hogy nem maradt-e belül fehér, nyers a tészta.

Tipp:

A tészta mennyisége viszonylag sok, aki kevesebbet szeretne készíteni, bátran felezze meg a hozzávalókat.