Egyszerű daragaluska leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Egyszerű daragaluska leves

Hozzávalók:

  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis darab zellergumó
  • 1 kis darab karalábé
  • 2 kisebb burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál zeller- és petrezselyemzöld
  • 3 dkg kacsazsír
  • 2 csipet őrölt kömény
  • ízlés szerint só
  • bors

Galuskához:

  • 1 L-es méretű tojás
  • 6 dkg búzadara
  • 1 ek olaj
  • bors

Elkészítése:

Először elkészítjük a galuskát, mivel jót tesz neki, ha legalább 25-30 percet áll, mielőtt kifőzzük.

Egy mélyebb tányérban/tálkában, villával habosra verjük a tojást egy kevés sóval, borssal és az olajjal, majd lazán hozzákeverjük a búzadarát, és amennyire tudjuk ezt is habosra keverjük a tojással. Minél jobban kidolgozzuk, annál könnyebb, levegősebb lesz a galuska. Félretesszük pihenni, és míg a daraszemek megduzzadnak, addig elkészítjük a levest.

A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, illetve kisebb kockára vágjuk.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva a felhevített zsíron megdinszteljük a zöldségekkel együtt, majd megsózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kevés őrölt köménnyel.

Felöntjük 1,5 liternyi vízzel, beletesszük a zöldség zöldjét egy cérnával összekötve, és kis lángon, fedő alatt addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

Mikor a leves elkészült, egy kisebb kanál (én teáskanalat használtam) segítségével beleszaggatjuk a galuskákat a levesbe, és 6-8 percig főzzük, míg a galuskák belseje is megfő. Ahhoz, hogy a massza ne ragadjon a kanálhoz, először mártsuk a kanalat a forró levesbe és úgy szaggassuk a galuskákat.

Miután a galuskák is megfőttek, az elkészült levest tálalhatjuk is.