Túrós batyu

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrós batyu

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg margarin
  • 1 marék cukor
  • 1 ek búzadara
  • 1 ek étolaj
  • csipet só
  • 2 tojássárgája

Töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 1 marék cukor
  • 1 marék mazsola
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek búzadara
  • 1 tojás

Kenéshez:

  • 1 tojás

Szóráshoz:

  • 1 ek porcukor

Elkészítése:

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A többi hozzávalókat egy tálba tesszük, és a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk. Jól kidolgozzuk a tésztát, és addig dagasztjuk, amíg elválik a tál oldalától és a kezünktől.

Végezetül a kezünkre öntünk étolajat, és átgyúrjuk vele a tésztát. Megszórjuk liszttel, és letakarva 30 percig kelesztjük. Amíg kell a tésztánk, elkészítjük a tölteléket.

Töltelék készítése:

A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot, a mazsolát és a búzadarát. Jól kikeverjük.

Összeállítás:

Ha a tészta megkelt, akkor 8 x 8 cm-es négyzeteket vágunk, megkenjük mind a négy sarkát felvert tojással, megszórjuk búzadarával, és megtöltjük túróval.

Végezetül a két-két ellentétes sarkát összecsípjük, majd mid a négyet. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 30 percig kelesztjük még, majd megkenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

Tipp:

A jó kell tészta titka a jó kidolgozás és a kelesztés!