Bejgli kelesztés nélkül

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
95 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bejgli kelesztés nélkül

Hozzávalók:

6 rúdhoz

Tészta:

  • 4 dl tejföl
  • 25 dkg sertészsír
  • 4+1 tojás
  • 6 ek cukor
  • 2 kk só
  • 10 dkg élesztő
  • 120 dkg liszt

Máktöltelék (3 rúdhoz):

  • 60 dkg darált mák
  • 30 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 1 kk fahéj

Diótöltelék (3 rúdhoz):

  • 60 dkg dió
  • 30 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 1 kk őrölt szegfűszeg

Elkészítése:

A töltelékhez ledarálom a mákot és diót, ha az üzletben nem darálták meg, majd hozzáadom a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, a mákhoz a fahéjat, a dióhoz pedig a szegfűszeget és elkeverem.

A vizet felforralom a cukorral és mazsolával, ha a cukor felolvadt hozzáadom a mákos, a másik edénybe pedig a diós keveréket, elkeverem és megvárom amíg kihűl.

A tésztához a tejfölt, a zsírt, a 4 tojást a cukorral és a sóval összekeverem, belemorzsolom az élesztőt és összegyúrom a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát készítek. 6 részre osztom.

Kinyújtom a cipókat és hármat megtöltök mákkal, hármat dióval.

A rövidebb oldalán a széleit ráhajtom, majd a hosszabbik oldalánál feltekerem, tepsibe helyezem, megkenem felvert tojással, az oldalát és a tetejét megszurkálom villával és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm.

Megvártam amíg kihűl, utána szeleteltem.

Tipp:

Amit nem használunk fel azonnal, műanyag fóliába csomagolva, hűvös helyen tárolva, hosszabb ideig eltartható, mivel nem tartalmaz tejet.