Hozzávalók:
Krém:
Grillázs:
Karamell:
Elkészítése:
Nagyobb téglalap alakú tepsit kivajazunk/lisztezünk, és a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A 10 tojásfehérjét 3 ek vízzel kemény habbá verjük, a sárgáját a vajjal és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporos lisztet, a darált diót, majd a felvert tojáshabot. A tepsibe téve kb. 30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojásokat a cukorral vízgőz felett sűrűre főzzük folyamatosan kevergetve. Hűlni hagyjuk.
A grillázshoz a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, majd vizes deszkára borítjuk, és hagyjuk kihűlni. Kihűlés után ledaráljuk.
A kihűlt krémet alaposan elkeverjük a vajjal, hozzáadjuk a grillázst. A tésztát úgy vágjuk el, hogy legyen 4-5 egyforma hosszú lapunk, de mindegyik 2-3 cm-rel legyen keskenyebb a másiktól, tehát a legkisebb legyen 2 cm széles.
A maradék tésztát vonjuk be karamellel, melyet 10 dkg cukorból, pár csepp ecetből és egy kanálnyi vízből készítsünk el. Mielőtt megkötne a tésztán, vágjuk 2 cm széles csíkokra az egészet.
A legszélesebb tortalapot egy tálcára helyezzük, megtöltjük a krémmel, rátesszük az eggyel kisebb lapot, majd így tovább,a végén a legkisebb 2 cm-essel zárjuk. Az elkészült piramis oldalát is vonjuk be a krémmel, majd ezt fedjük be a karamelles piskótacsíkokkal.
A csíkok közét töltsük ki a maradék krémmel. A tetejét ízlés szerint dióval, a maradék krémmel, karamellel, cukorgyönggyel díszítjük.