Grillázsos piramis

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Grillázsos piramis

Hozzávalók:

  • 10 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1,5 ek kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 13 dkg liszt
  • 13 dkg darált dió

Krém:

  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg vaj

Grillázs:

  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg darabolt dió

Karamell:

  • 10 dkg cukor
  • pár csepp ecet
  • 1 ek víz

Elkészítése:

Nagyobb téglalap alakú tepsit kivajazunk/lisztezünk, és a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A 10 tojásfehérjét 3 ek vízzel kemény habbá verjük, a sárgáját a vajjal és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporos lisztet, a darált diót, majd a felvert tojáshabot. A tepsibe téve kb. 30 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojásokat a cukorral vízgőz felett sűrűre főzzük folyamatosan kevergetve. Hűlni hagyjuk.

A grillázshoz a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, majd vizes deszkára borítjuk, és hagyjuk kihűlni. Kihűlés után ledaráljuk.

A kihűlt krémet alaposan elkeverjük a vajjal, hozzáadjuk a grillázst. A tésztát úgy vágjuk el, hogy legyen 4-5 egyforma hosszú lapunk, de mindegyik 2-3 cm-rel legyen keskenyebb a másiktól, tehát a legkisebb legyen 2 cm széles.

A maradék tésztát vonjuk be karamellel, melyet 10 dkg cukorból, pár csepp ecetből és egy kanálnyi vízből készítsünk el. Mielőtt megkötne a tésztán, vágjuk 2 cm széles csíkokra az egészet.

A legszélesebb tortalapot egy tálcára helyezzük, megtöltjük a krémmel, rátesszük az eggyel kisebb lapot, majd így tovább,a végén a legkisebb 2 cm-essel zárjuk. Az elkészült piramis oldalát is vonjuk be a krémmel, majd ezt fedjük be a karamelles piskótacsíkokkal.

A csíkok közét töltsük ki a maradék krémmel. A tetejét ízlés szerint dióval, a maradék krémmel, karamellel, cukorgyönggyel díszítjük.