Hozzávalók:
Tésztához:
Krémhez:
Elkészítése:
A meggyet kimagozom, a túrót áttöröm. Egy magas falú tepsit (30 x 38 cm) kikenek diónyi margarinnal, meghintem zsemlemorzsával. Felteszek forrni 4 l vizet.
A lisztet elmorzsolom 10 dkg margarinnal, csipet sóval, összegyúrom a túróval, a porcukorral, a tojással és a tejföllel. Cipót formálok belőle, két felé vágom, lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, majd 3 x 1 cm-es csíkokra vágom.
A tésztát a forrásban lévő vízbe szórom, és amint a víz színére emelkedik, kiszedem, lecsepegtetem és a maradék margarin felét ráolvasztom a tésztára. Kifőzöm a második cipóból elkészített adagot is.
A sütőt előmelegítem 180 fokra (gázsütő 3. fokozat), és elkészítem a krémet.
A 6 tojást szétválasztom. A tojásfehérjékből kemény habot verek. A tojássárgákat habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadom a tejfölt és a reszelt citromhéjat.
A tésztára öntöm, majd óvatosan összekeverem a meggyel és a tojáshabbal.
Sütőbe teszem, és 30 percig 180 fokon sütöm. Akkor kész , ha a teteje szép aranybarnára sül.
Tálaláskor megszórom porcukorral, vagy vaníliás cukorral.
Ajánlom azoknak, akik szeretik a stíriai metéltet.