Szilvalekváros morzsás szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szilvalekváros morzsás szelet

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 12 dkg vaj/margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg tejföl

Morzsához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj/margarin

Töltelékhez:

  • 7 jó púpos ek szilvalekvár

Elkészítése:

Először a morzsát készítjük el. A lisztet a porcukorral egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat/margarint. Nem szükséges, hogy összeálljon. Lefedve a hűtőbe rakjuk.
A sütőt előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit (38*30 cm) kikenünk vékonyan vajjal és megszórjuk egy kevés liszttel.

A tésztához a lisztet, a sót, a sütőport és a porcukrot egy tálba mérjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojások sárgáját, és a vajat/margarint. Alaposan összedolgozzuk.

A tésztát lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk, de úgy, hogy egy picit túlérjen. A nyújtófa segítségével az előkészített tepsibe fektetjük úgy, hogy legyen egy kis pereme a tésztának.

Megkenjük a lekvárral és a morzsát a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt szépen szeletelhető.

Tipp:

Vendégségbe voltunk hivatalosak és ezt az egyszerű sütit készítettem. Volt még itthon párom anyukájának cukormentes szilvalekvárjából, így az lett a töltelék. Maga a sütemény nem túl édes, de a tésztája puha, a tetején a morzsa kellemesen ropogós. Ha kihűl, csodásan szeletelhető és könnyű szállítani is.
Biztos vagyok benne, hogy máskor is fogom még sütni.