Hortobágyi húsos palacsinta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók:

  • 400 g borjú hús
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk enyhén csípős pirospaprika
  • 1 dl tejföl

A palacsintához:

  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • bors
  • 150 g finomliszt
  • 2 ek olaj
  • 8 szál metélőhagyma (snidling)

Elkészítése:

A borjúhúst megmossuk, apró kockákra vagdaljuk, majd félretesszük.

A vöröshagymát is apróra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Mikor a hagymánk megpirult, rátesszük az apróra vagdalt húst, és átsütjük.

Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, fokhagymával ízesítjük, és visszatesszük a tűzhelyre főni. Mikor a hús puhára párolódott, leszűrjük a húsról a levet. A húst félretesszük.

Közben a palacsintákhoz a lisztbe keverjük a tojást, kevés olajat, a sót, a borsot és a tejet. Simára keverjük egy habverő segítségével, és fél órát pihentetjük.

Egy palacsintasütőt vékonyan kikenünk olajjal, és 8 vastagabb, személyenként 2 palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, és meleg helyre tesszük.

A húst apróra összevágjuk, vagy megdaráljuk. Az átszűrt levében elkeverünk 1 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy krémes masszát kapjunk.

Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összekötjük metélőhagymával. Így kapjuk meg a batyu formát. Formás tálra sorakoztatjuk.

A maradék tejfölös-paprikás mártást a palacsinta köré öntjük.