Hajtogatott medvehagymás pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Hajtogatott medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 ek só
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 1 tojás
  • 18 dkg tejföl (20%-os)
  • 50 ml zsíros tejszín
  • 1 csipet kristálycukor
  • 25 g élesztő (friss)

Hajtogatáshoz:

  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg medvehagyma

A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A lisztbe tesszük a margarint, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és géppel összegyúrjuk. Egy nylon tasakba tesszük, és 1 éjszakát hagyjuk a hűtőben pihenni.

Másnap elkészítjük a medvehagymás vajat. A medvehagymát késsel apróra vágjuk, és a puha vajjal összekeverjük.

Ha pihent a tésztánk, lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a medvehagymás vajjal, a egyik oldalát behajtjuk a közepéig,és ráhajtjuk a másikat. Tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük. Ha letelt a fél óra, akkor ezt a hajtogatást megismételjük, csak duplán.Újabb pihentetés, és a harmadik hajtogatást triplán csináljuk. Ha ez megvolt, akkor ismét letakarjuk, és fél órát ismét pihen.

Ha letelt a fél óra, akkor ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd bekockázzuk egy késsel. Felvert tojással lekenjük, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A leesett részt újra gyúrjuk, és azzal is úgy járunk el, míg el nem fogy. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszaggatott pogácsákat, majd előmelegített sütőben 180 fokon (légkeveréses) kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Közben egy szórófejes flakonból spriccelünk rá vizet, hogy gőz keletkezzen. Isteni puha, foszlós pogácsa. Ha valaki többet szeretne készíteni, duplázza az adagot. Ha sok a tészta, akkor zacskóban lefagyasztható, és bármikor elővehető. Jó étvágyat!