Hozzávalók:
Elkészítése:
A zsemlét 10 percre beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával, az alaposan kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a mustárral és a pirospaprikával együtt a darált húshoz adjuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk.
Vékonyan kikenünk olajjal egy teflon tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kiemeljük az ecetes léből az uborkákat, papírkendővel szárazra törölgetjük. Alufóliából egy kb. 25 cm széles csíkot tépünk.
A fasírtmasszát 4 részre osztjuk. Az alufólialap közepére 4 szelet szalonnát fektetünk, 10-12 cm szélességben tetejére simítunk 1 adag húsmasszát úgy, hogy a végeken 3-4 cm szabadon maradjon, hosszanti szélei pedig viszonylag egyenesek, szabályosak legyenek. Felénk eső végére helyezünk 1 uborkát, majd az alufólia segítségével szorosan feltekerjük, két végét kissé összenyomjuk, hogy a massza fedje az uborkát. A maradék szalonnából, húsmasszából és uborkából további 3 roládot formálunk (alufólia nélkül!), és a sütőtálba sorakoztatjuk őket.
Középső bordamagasságra helyezett rácson aranybarnára sütjük kb. 50 perc alatt.
Közben a salátát megmossuk, kicentrifugázzuk, vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk.
Kivesszük a sütőből a fasírtroládokat, 10 percig pihentetjük (tűzforró a belsejük!), nagyobb, lapos tálra rendezzük, kissé rézsútosan félbevágunk. Salátalevelekkel, paprikával körberakva díszítve kínáljuk.
Tejszínnel/tejjel sült rakott burgonyát adhatunk hozzá: 60 dkg burgonyát meghámozunk, megmosunk, uborkagyalun nagyobb, vajjal kikent tálba szeleteljük. Kissé megsózzuk, leöntjük 2 dl tejszínnel/tejjel, 2-3 csipet szárított rozmaringgal vagy provence-i fűszerkeverékkel illatosítjuk, és a hússal egyidejűleg pirosra sütjük a sütőben.