Kecskesajttal töltött káposztás fánk, zöldfűszeres mártogatóssal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kecskesajttal töltött káposztás fánk, zöldfűszeres mártogatóssal

Hozzávalók:

Kb. 15-20 darabhoz:

  • 20 dkg főtt burgonya
  • 1 kis fej káposzta reszelve (80-90 dkg)
  • 30 dkg  liszt + a nyújtáshoz
  • 1 dl tej
  • csipet cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek tejföl
  • 2 ek olaj
  • bors
  • 15 dkg lágy kecskesajt
  • 0,5 csokor friss metélőhagyma
  • olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

  • 3 dl tejföl, vagy joghurt
  • 0,5 csokor friss metélőhagyma
  • 0,5 csokor friss petrezselyem
  • néhány levél friss bazsalikom

Elkészítése:

A káposztát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, kissé megsózzuk, állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk a levét, és serpenyőben 2 evőkanál olajon megpirítjuk. Megszórjuk őrölt borssal, és ha még szükséges, utána sózunk. Hagyjuk kihűlni.

A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Miután megfőtt, meghámozzuk, összetörjük, és hagyjuk kihűlni.
A lisztet hozzászitáljuk a tört burgonyához, és hozzáadjuk a langyosra hűlt káposztát is. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztes burgonyához, beletesszük a tojássárgákat, egy evőkanál tejfölt, kevés sót, borsot, vigyázva nehogy túl sok legyen, mert a káposzta is sózva, borsozva van. Összegyúrjuk, bedagasztjuk a tésztát, és kb. 45-50 percig letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

Miután megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kecskesajtból kisebb darabokat vágunk, illetve morzsolunk. Ráhalmozzuk (egyenlő távolságra egymástól) a tészta egyik felén. A metélőhagymát apróra vágva, mindegyik sajtkupac tetejére teszünk egy kicsit, majd a tészta másik felét ráhajtva a sajthalmok körül kisebb fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a széleit összedolgozzuk, és sütés előtt 15 percig pihentetjük.

Nem túl forró olajban mindkét felüket aranybarnára sütjük. Miután megsültek, papírtörlőre szedjük.

Tálaláshoz a zöldfűszereket összeaprítjuk, belekeverjük a tejfölbe (vagy joghurtba), picit sózzuk, borsozzuk és a fánkok mellé tálaljuk.