Hozzávalók:
Karfiolpogácsa:
Elkészítése:
A lazacfilét sóval, citromlével és egy kevés olívaolajjal bepácoljuk, és a hűtőbe tesszük lezárt dobozban.
Másnap kivesszük, egy kb. 25*35 kis tűzálló edényt egy nagyobb darab alufóliával kibéleljük, és beletesszük lazacfiléket, a megtisztított, egyben hagyott sárgarépák és a cikkekre vágott paradicsomokkal együtt. Még egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, összezárjuk a fóliát, hogy teljesen takarásban legyenek. Betesszük a sütőbe, és 200 fokon (alul-felül sütés) kb. 20 percet sütjük. Kibontjuk a fólia tetejét, és mielőtt tálalnánk, kb. 10 percig még sütjük 150-160 fokon, hogy egy kis színük legyen.
Jól megmossuk a karfiolt, cikkekre vágjuk, és beletesszük lobogó, sós, forró vízbe kb. 15-20 percre (karfioltól függ, én jó puhán szeretem ilyenkor). Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
Botmixerrel a karfiolokat pépesre mixeljük, tejfölt adunk hozzá, és egy kis karfiollével javíthatunk az állagán, ha túl nehéz lenne vele bánni. Kézi habverővel belekeverjük a lisztet, sózzuk, és petrezselyemmel ízesítjük. Kb. 10 percet pihentetjük, majd a kevés forró olajba szaggatjuk kanállal, kissé kilapítjuk, és hirtelen kisütjük őket.
Borsot én nem nagyon szeretek használni, de azt is lehet beletenni, férjem már a tányérra kiszedve nyomatja is rá.
A karfiolpogácsa tésztáját le is lehet fagyasztani, ha nincs kedvünk annyit pepecselni vele. Egy jól zárható műanyag doboz megfelel a célnak. Mivel én is egy másfél éves kisfiú anyukája vagyok, nem mindig tudok mellette főzni. Ilyenkor csak kiveszem a fagyasztóból, és fél óra múlva már süthetem is.